Дещо про корисні бактерії

Коли говорять про бактерії, багато хто відразу представляє шкідливі організми, які розносять хвороби. Але справа в тому, що існує більше двох тисяч різних видів бактерій і більшість з них є корисними для живих організмів.
Бактерії викликають гниття загиблих рослин і тварин на землі і в воді. Без цих бактерій земля була б вкрита різними мертвими рештками. Переробляючи складні речовини, бактерії розкладають їх на прості. Ці речовини повертаються в грунт, воду і повітря, де можуть бути використані рослинами і тваринами.
Бактерії відіграють важливу роль у травному процесі людини та інших тварин. Їх дуже багато в кишечнику. Ці бактерії беруть участь у процесах травлення. У той же час вони виробляють вітаміни, які використовує потім організм.
Бактерії необхідні для підтримки життя. Наприклад, азотовмісні бактерії живуть у ґрунті і допомагають перетворити азот в речовини, які потрібні для рослин. А людина ці рослини вживає в їжу.
Бактерії необхідні в процесі бродіння при виробництві сиру і оцту. Такий же процес відбувається у промисловому виробництві фарб, пластмас, косметичних товарів і кондитерських виробів. Бактерії потрібні для одержання деяких напоїв. Бактерії використовуються у виробничих процесах із заготівлі тютюнового листя, виробленні шкір, зняття оболонок з зерен кави і какао, відділенні певних волокон в текстильній промисловості. Тому можна зробити висновок, наскільки бактерії важливі в житті людини.